حزب‌الله واقعیتی نقش‌آفرین در لبنان

۲۵ شهریور ۱۳۹۹ | ۰۷:۱۴ کد : ۱۵۱۴ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۴۷۸
یک دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به مواضعِ متفاوت فرانسه و آمریکا در رابطه با نقش و جایگاه حزب‌الله در لبنان، گفت: «حزب‌الله واقعیت صد درصد و مسلمی است که در لبنان وجود و حضور دارد. بدون در نظر گرفتن نقش حزب‌الله هیچ اقدامی در این کشور نمی‌تواند به موفقیت برسد.»
حزب‌الله واقعیتی نقش‌آفرین در لبنان

«احمد دستمالچیان»، تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا با اشاره به اظهارات «امانوئل مکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه، مبنی بر اینکه حزب‌الله بخشی از نظام سیاسی لبنان و منتخب مردم این کشور است و همچنین مواضع وزارت خارجه آمریکا که حزب‌الله نباید در دولتِ آتی لبنان مشارکت و حضور داشته باشد، خاطر نشان کرد: «مسلماً فرانسه به دلیل اینکه سالیان درازی در لبنان تجربه حضور دارد و از زمان قرارداد توافق‌نامۀ سایکس پیکو تا به حال به طور سنتی در لبنان فعال بوده و به مسائل لبنان اشراف دارد، شناختش از صحنۀ لبنان خیلی بیشتر از آمریکا بوده و با واقعیت‌های این کشور آشنا است. از توازن قوا در این کشور، روابطِ میان طوایف مختلف، ظرفیت‌هایِ گروه‌ها و طوایف لبنانی را آگاه است؛ بنابراین بیشتر از آمریکا با واقعیت‌های لبنان تعامل می‌کند به جای تقابل.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ساختار طایفه‌ای موجود در لبنان میراث استعمار فرانسه است درحالیکه توازن و معادلات قدرت در این کشور بسیار تغییر کرده است، بر ضرورتِ تجدید نظر در ساختار سیاسی - طایفه‌ای این کشور و تدوینِ ساختار مدرن‌تر و مطابق با شرایط و مقتضیات روز تأکید کرد. دستمالچیان شکل‌گیری گفت‌و‌گوها در دولت مصطفی ادیب را در راستای دستیابی به یک راه‌حل جامع و تصمیم‌گیری برای ایجاد ساختاری جدید برای آیندۀ لبنان دانست و گفت: «در این راستا فرانسه در حال تعامل با واقعیت‌ها است، به شرط اینکه در امور داخلی لبنان دخالت نکند و با دیکته کردن خواسته‌های خود به گروه‌های لبنانی درصدد کسب منافع و احیای موقعیت استعماری سابق خود نباشد.»

تأکید بر ضرورت پایان مداخلات خارجی

وی ادامه داد: «لبنان باید به دور از دخالت‌های خارجی، به خصوص آمریکا و عربستان، بتواند با شکل‌دهی به گفت‌و‌گوهای ملی از بحران‌های عمیق که رنج مضاعفی را بر مردم این کشور تحمیل می‌کند رهایی پیدا کند. این تنها راهی است که پیش روی گروه‌های لبنانی و مردم این کشور قرار دارد و آن‌ها باید خودشان به این نتیجه برسند که باید با تفاهم، مذاکره و همدلی و همزیستیِ مسالمت‌آمیز به نتیجۀ روشن و مشخصی راجع به آیندۀ خود برسند؛ اما چنانچه هر کشور خارجی بخواهد در امور داخلی لبنان دخالت کند و یا شرط و شروط بگذارد مانند شروطی که آمریکا و یا بعضاً فرانسه مطرح می‌کنند قطعاً شاهد تعمیق بحران‌ها خواهیم بود.»

سفیر پیشین ایران در بیروت با بیان اینکه قطعاً به آمریکا هیچ ربطی ندارد که در امور داخلی لبنان دخالت کند، افزود: «دخالت‌های آمریکا در این کشور، منجر به ناامنی و بی‌ثباتی در این کشور می‌شود و بدون شک اولین کسی که آتش شراره فتنه‌ای که روشن می‌کند دامنش را خواهد گرفت همان کشوری است که دخالت می‌کند؛ چراکه لبنان جایی است که اگر ناامن باشد برای همه ناامن است، خصوصاً اینکه با توجه به فشارهایی که به مردم وارد شده و اعمال تحریم‌ها، آن‌ها سختی‌هایی را متحمل شدند و باعث شده خشمِ مردم افزایش یابد؛ بنابراین ممکن است شرارۀ خشم و غضب مردم بیشتر از گذشته دامن فتنه گران را بسوزاند.»

حزب‌الله واقعیت مسلم لبنان

دستمالچیان با اشاره به شرایط سیاسی در لبنان، تأکید کرد: «حزب‌الله واقعیت صد درصد و مسلمی است که در لبنان وجود و حضور دارد. بدون در نظر گرفتن نقش حزب‌الله هیچ اقدامی در این کشور نمی‌تواند به موفقیت برسد. کما اینکه اکنون اکثریت پارلمانی در اختیار حزب‌الله است و تسلطِ نظامی و تعادل قوا نیز با وجود آن‌ها معنا پیدا می‌کند.» وی با اشاره به اظهارات مکرون در پذیرش حزب‌الله به عنوان بخشی از واقعیت‌های لبنان، اضافه کرد: «حزب‌الله ریشه‌های مردمی عمیقی دارد و همواره از شرف، کرامت و استقلال لبنان دفاع کرده است. باید در نظر داشت که همۀ طوایف لبنانی در نیروی مقاومت عضو دارند. حزب‌الله نیز در لبنان فراجناحی و فراطایفه‌ای و متعلق به همه است و این‌گونه نیز عمل کرده است.»

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: «اذعان آقای مکرون در این شرایط عجیب نیست، چراکه او به واقعیتی صد درصد اعتراف کرده است. گرچه سخنانش ضعیف است. حزب‌الله اکنون جزو ارکان سیادت و استقلال لبنان است و هیچ قدرتی نمی‌تواند این سازمان مردمی و مقاوم را نادیده بگیرد. آنچه رئیس‌جمهور فرانسه مورد اشاره قرار داده تعامل با واقعیت‌ها است.» دستمالچیان در رابطه با احتمال کاهش فشارها بر حزب‌الله در پی اذعان مکرون به جایگاه آن در لبنان، تصریح کرد: «این اقدام از سوی غرب، بستگی به این دارد که آمریکا و عربستان مانع‌تراشی در مسیر گفت‌و‌گوها برای تشکیل کابینۀ دولت نکنند و سنگ مقابل راه این گفت‌و‌گوها نیندازند. در عین حال شرایط آیندۀ منطقه و تحرکاتی که رژیم صهیونیستی می‌تواند انجام دهد و میز بازی را به هم بریزد نیز نباید مورد غفلت قرارگیرد؛ اما در نهایت به نظر می‌رسد طوایف و گروه‌های لبنانی به این نتیجه رسیده‌اند که کشورشان باید آرام باشد و به یک ساختار مطمئن و متناسب با شرایط و مقتضیات روز برسد.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: حزب الله فرانسه


نظر شما :