ابعاد، اهداف و پیامدهای عملیات انصارالله در امارات

۰۶ بهمن ۱۴۰۰ | ۱۴:۱۰ کد : ۵۷۱۴ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۶۷۰
ائتلاف سعودی در فروردین ماه سال ۱۳۹۴ با هدف اشغال یمن و ضمیمه کردن خاک این کشور به عربستان، یمن را مورد تهاجم همه جانبه قرار دادند؛ اما عملیاتی که قرار بود در کمتر از یک ماه به اهداف خود دست یابد، نزدیک به ۷ سال طول کشیده و به باتلاقی برای متجاوزان تبدیل شده است. همچنان که عملیات موشکی و پهپادی اخیر انصارالله در امارات، جنگ یمن را وارد دور جدیدی از موازنه‌سازی کرده است. امروز نه تنها عربستان، بلکه امارات نیز در مجموعه اهداف عملیاتی انصارالله قرار گرفته است
ابعاد، اهداف و پیامدهای عملیات انصارالله در امارات

از سال ۱۹۷۱ که امارات تأسیس شد، سابقه نداشته این کشور با چنین سطحی از حملات موشکی و پهپادی به عمق خاک خود مواجه شود. براساس اطلاعات موجود، انصارالله در یک عملیات ترکیبی ویژه به نام گردباد یمن، با ۲۰ پهپاد تهاجمی و ۵ موشک بالستیک، امارات را مورد هدف قرار داد. در قالب این عملیات، دو فرودگاه دبی و ابوظبی که پیشرفته‌ترین پدافندهای موشکی را در اختیار دارند و شهرک صنعتی المصفح واقع در جنوب غربی ابوظبی و تعدادی از تأسیسات مهم و حساس امارات مورد هدف قرار گرفتند. شهرک المصفح که صهیونیست‌ها اخیراً در حال سرمایه‌گذاری‌هایی در آن هستند، اصلی‌ترین منطقۀ صنعتی امارات به شمار می‌رود که مرکز استقرار شرکت‌های بزرگ فنی، مهندسی و صنعتی آمریکایی و اروپایی است. این شهر / ک همچنین محل استقرار شرکت‌ها و صنایع «های‌تک» به ویژه هوش مصنوعی و نیز شرکت‌های بزرگ خودرو‌سازی جهان مانند آئودی، مرسدس بنز، پورشه، فولکس واگن و بی‌ام‌دبیلو است.

دلایل انصارالله برای هدف قرار دادن امارات

حمله پهپادی و موشکی انصارالله به امارات از مدت‌ها پیش قابل پیش‌بینی بود. پیش از این، مقامات عالی انصارالله و دولت نجات ملی به امارات هشدار داده بودند که در صورت افزایش دامنه فعالیت‌های نظامی ابوظبی در یمن، این کشور با واکنش سختی مواجه خواهد شد. بنابراین کاملاً مشخص است که عملیات ویژه انصارالله در امارات، یک واکنش طبیعی به روند رو به رشد مداخلات نظامی و میدانی امارات در یمن است که برخلاف ادعاهای قبلی مبنی بر کناره‌گیری از جنگ یمن، افزایش معناداری نیز پیدا کرده است.» اوایل سال ۲۰۱۹ بود که ابوظبی اعلام کرد به دنبال خروج از ائتلاف سعودی و پایان مداخلۀ نظامی خود در یمن است تا اینکه در ماه فوریه ۲۰۲۰ «محمد بن زاید»، حاکم امارات طی یک مراسم رسمی در پایگاه نظامی زاید، تکمیل فرآیند خروج نظامی از یمن را اعلام نمود.

با اینکه امارات اعلام کرده بود به حضور نظامی خود در ائتلاف سعودی پایان داده است، اما واقعیات صحنه یمن خلاف این ادعا را نشان می‌دهد. امارات برخلاف آنچه اعلام کرده بود، همچنان به اقدامات خصمانه خود علیه انصارالله ادامه داده است. اخیراً اخبار موثقی منتشر شده است که نشان می‌دهد معاملۀ پنهانی بین عربستان و امارات شکل گرفته که به موجب آن، ریاض تمام استان‌های جنوبی یمن از جمله شبوه را به امارات تحویل می‌دهد و در ازای آن، امارات همچون گذشته تمام ظرفیت‌های نظامی خود را در یمن به کار می‌گیرد! در ماه‌های گذشته و همزمان با گسترش فتوحات میدانی انصارالله در مأرب، امارات از طریق گردان‌های العمالقه دو جبهۀ جدید در استان تعز و شبوه باز کرده است تا در روند عملیات آزادسازی مأرب اخلال ایجاد کند!

هم اکنون امارات به سه شکل در جنگ یمن حضور نظامی و میدانی دارد:

  • نخست، از طریق اشغال مناطق جنوب غربی یمن. در حال حاضر یمن به سه بخش تقسیم شده است: دولت نجات ملی در صنعا که شامل مناطق شمالی یمن است؛ دولت خودخواندۀ منصور هادی مستقر در مأرب که عمدتاً در برگیرنده مناطق شرقی و بیابانی است؛ و شورای انتقالی جنوب منتهی به تنگۀ باب‌المندب که در جنوب یمن مستقر بوده و توسط مزدوران وابسته به امارات اشغال شده است.
  • دوم، حمایت مالی، لجستیکی و … از ۹۰ هزار جنگجو در سراسر یمن که در راستای منافع سعودی و امارات عمل می‌کنند.
  • سوم، اشغال چندین جزیرۀ کلیدی و مهم از جمله جزیره سقطری و جزیرۀ میون واقع در تنگه باب‌المندب.

عملیات انصارالله در عرصه‌های مختلف اقتصادی، امنیتی، سیاسی و غیره دارای پیامدهای راهبردی مهمی است. فرود موشک‌ها و پهپادهای انتحاری یمن در مهم‌ترین منطقۀ اقتصادی امارات یعنی شهرک المصفح، یک هشدار جدی به ابوظبی است که بقای اقتصادی این کشور ذره‌ای با تهدیدات اساسی مواجه است. این موضوع می‌تواند باعث فرارِ سرمایه، تکنولوژی و عدم سرمایه‌گذاری خارجی در امارات شود. آن هم در شرایطی که امارات هزینه‌های کلانی برای تبدیل شدن به قطب مهم اقتصادی، صنعتی، تجاری و جهانگردی در جهان عرب و حاشیۀ خلیج‌فارس نموده است. امارات سال‌ها است به دنبال تبدیل شدن به مرکز ترانزیت انرژی در منطقه است. تمرکز امارات روی خلیج عدن و تلاش برای اتصال آن به دبی عمدتاً در راستای نیل به این هدف است. امارات به دنبال ایجاد یک کریدور ترانزیت انرژی از طریق اتصال دبی به بندر عدن یا تنگه باب‌المندب و از آنجا به بندر خلیج عقبه در جنوب فلسطین اشغالی است تا بتواند ضمن تأمین انرژی مورد نیاز رژیم صهیونیستی بر تنگۀ باب‌المندب نیز که ۴۰ درصد انرژی دنیا از آنجا منتقل می‌شود، تسلط یابد. عملیات راهبردی انصارالله در عمق خاک امارات، خط بطلانی بر این پروژه بزرگ امارات در منطقه است.

امارات کشوری فاقد عمق راهبردی است و خلاءهای امنیتی زیادی دارد. یکی از دلایل اصلی امارات برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، جبران آسیب‌پذیری امنیتی خود بوده است. یک توافق نانوشته بین ابوظبی و تل‌آویو وجود دارد که امارات در قبال گرفتن تضمین‌های امنیتی از رژیم صهیونیستی، نیازهای انرژی این رژیم را تأمین کند. عملیات انصارالله در امارات نشان داد که نزدیکی با رژیم صهیونیستی به هر شکلی، نمی‌تواند برای امارات امنیت آفرین باشد. لذا کارکرد توافق ابراهیم حداقل برای امارات که بخش مهمی از آن است به طور کامل زیر سؤال رفت. در نهایت اینکه عملیات انصارالله در امارات، معادلات امنیتی منطقه را تغییر خواهد داد. اینکه کشورهای حاشیۀ خلیج‌فارس در حال سرمایه‌گذاری روی رژیم صهیونیستی با هدف خرید امنیت و تأمین نیازهای امنیتی خود هستند، بی‌نتیجه است.

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: امارات یمن انصارالله نظامی عربستان مأرب


( ۱ )

نظر شما :