مانور بازدارندگی آمریکا در نزدیکی روسیه

مانور بازدارندگی آمریکا در نزدیکی روسیه

۲۰ بهمن ۱۴۰۰ | ۰۸:۲۳ کد : ۵۸۳۰ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۷۵۵
آمریکا با اقدام استقرار نظامیان آمریکا در بالتیک و شرق اروپا بیشتر قصد دارد یک مانور بازدارندگی انجام دهد تا روسیه را به تجدیدنظر وا دارد که این کشور به اوکراین حمله نکند. هرچند بعید به نظر می‌رسد روسیه در شرایط فعلی‌ حملۀ نظامی علیه اوکراین انجام دهد
مانور بازدارندگی آمریکا در نزدیکی روسیه

«حسن بهشتی‌پور»، کارشناس مسائل روسیه توضیح داد: «روسیه در حال حاضر نه از نظر اقتصادی شرایطی دارد که بتواند پشتیبانی مالی قوی برای حمله داشته باشد و نه از نظر سیاسی و بین‌المللی، افکار عمومی از این تصمیم مسکو حمایت خواهند کرد.»

وی در ادامه بیان نمود، «اوکراین جایگاه خیلی مهمی در روسیه داشته و دارد که به دو دلیل عمدۀ ژئوپلیتیک مربوط می‌شود ؛ نخست اینکه اوکراین از نظر جغرافیایی در جایی قرار گرفته که همیشه خط حائل بین روسیه و غرب بوده است. زمانی هم که ناپلئون به روسیه حمله کرد این اوکراینی‌ها بودند که در کنار روس‌ها با ارتش ناپلئون جنگیدند. دلیل دیگر هم این است که بعد از جنگ جهانی دوم، با وجودی‌که روابط روسیه و اوکراین در داخل شوروی تعریف می‌شد، اما با این همه روسیه از عضویت اوکراین در سازمان ملل حمایت کرد و لذا اوکراین قبل از فروپاشی شوروی یک کرسی سازمان ملل را کسب کرده بود.»

بهشتی‌پور افزود: «تخمین زده می‌شود بین ۱۷ تا ۲۰ درصد جمعیت اوکراین، روس‌تبار هستند. این در حالی است که روسیه با استناد به بندی از قانون اساسی‌اش حمایت از حقوق روس‌ها در سایر کشورها را وظیفه خود می‌داند.» وی تأکید کرد: «با در نظر گرفتن این مسائل، وارد شدن به یک جنگ، مشکلات عمده‌ای برای کی‌یف و مسکو و کل منطقه ایجاد خواهد کرد.» همچنین به گفتۀ این کارشناس، «روس‌ها آگاه هستند که شروع جنگ دست خودشان است، اما مشخص نیست که پایان جنگ هم توسط روسیه رقم خواهد خورد یا خیر. چرا که این تنش ممکن است به یک تنش منطقه‌ای تبدیل شود که مهار آن احتمالاً بسیار دشوار خواهد بود.»

بهشتی‌‌‌پور در واکاوی اختلافات فعلی بین واشنگتن و مسکو نیز گفت: «بهانۀ اختلاف روسیه و آمریکا در حال حاضر مسئلۀ اوکراین است؛ در واقع امر، مسکو به دلیل گسترش ناتو احساس تهدید می‌کند و معتقد است که اگر اوکراین به عضویت ناتو درآید، عملاً مرزهای غرب روسیه با تهدید جدی رو به رو خواهد شد. همچنین روسیه پیش‌بینی کرده که ممکن است بعد از این اتفاق، موشک‌های میان برد آمریکایی در اوکراین مستقر شود.» بهشتی‌پور با اشاره به اینکه چند سال پیش نیز روسیه در خصوص طرح سپر دفاع موشکی با دولت بوش پسر و بعد دولت باراک اوباما دچار مشکل شده بود، ادامه داد: «اما در سال ۲۰۱۰ بعد از برگزاری اجلاس لیسبون و بهبود روابط مسکو - واشنگتن، موقتاً این تنش کاهش پیدا کرد و اوباما به جای چک و لهستان این طرح را در رومانی و ترکیه انجام داد که این کشورها تا حدودی فاصله‌شان از روسیه بیشتر بود.»

به گفتۀ این کارشناس، بعد از گذشت سال‌ها، در حال حاضر روسیه به صورت جدی نگران امنیت خود در مرزهای غربی و جنوبی‌اش است. نگرانی مسکو در مرزهای جنوبی‌اش به گرجستان و پیوستن این کشور به ناتو مربوط می‌شود. کارشناس مسائل آمریکا در رابطه با نگاه آمریکا به تنش روسیه و اوکراین گفت: «به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها آمادگی لازم و کافی برای مقابلۀ نظامی با روسیه در اوکراین را ندارند. در واقع هدف واشنگتن این است که موقعیت اوکراین را در برابر حملۀ احتمالی روس‌ها تقویت کنند و لذا دست به یک فضاسازی رسانه‌ای زده‌اند.» وی معتقد است که فشار رسانه‌ای غرب به کرملین مبنی بر اینکه روسیه می‌خواهد به اوکراین حمله کند با هدف این است که مسکو را وارد یک درگیری خطرناک کنند تا اقتصاد این کشور ضعیف‌تر از وضع فعلی شود.

بهشتی‌پور با اشاره به اینکه مقامات غربی گفته‌اند در دو زمینه اعزام نیرو به این مناطق نزدیک روسیه خواهند داشت، توضیح داد: «بر این اساس قرار است کشورهایی مانند کانادا و انگلیس کارشناسانی را برای آموزش نیروهای مسلح اوکراین اعزام کنند و آمریکا هم گفته که تجهیزات و نفرات به این مناطق می‌فرستد.» به گفتۀ این کارشناس، این صحبت‌های غرب بیشتر یک اولتیماتوم به طرف روسی به نظر می‌رسد تا مسکو را از نظر نظامی به تجدیدنظر وا دارد. بهشتی‌پور تأکید کرد اما در فضای رسانه‌ای به گونه‌ای تبلیغ می‌شود که انگار می‌خواهند روسیه را به انجام حمله نظامی ترغیب کنند.

کارشناس مسائل روسیه همچنین گفت که سیاست آمریکا درگیر شدن نظامی با روسیه در اوکراین نیست، لذا می‌توان پیش‌بینی کرد که یا جنگی رخ نمی‌دهد یا اگر جنگی هم در بگیرد یک جنگ نیابتی خواهد بود. یعنی روس‌تبارهای اوکراین با دولت مرکزی کی‌یف درگیر می‌شوند. وی افزود: «در چنین وضعیتی طبیعتاً غربی‌ها از دولت اوکراین حمایت می‌کنند و روسیه نیز از روس‌تبارهای مقیم این منطقه.» بهشتی‌پور در نهایت دربارۀ اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا در حال بررسی استقرار چندین هزار نیروی آمریکایی و همچنین کشتی‌های جنگی و هواپیما در کشورهای متحد ناتو در بالتیک و شرق اروپاست، گفت: «این صحبت‌ها و مانورهای بایدن با این هدف است که از یک سو در داخل آمریکا نشان دهد که نسبت به تحرکات روسیه بی‌تفاوت نیست و از سوی دیگر به متحدانش در ناتو به خصوص لهستان، رومانی و مجارستان که از سمت مسکو خیلی احساس تهدید می‌کنند ثابت کند که واشنگتن آن‌ها را در مقابل تهدیدات روسیه تنها نمی‌گذارد.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: روسیه روسیه اوکراین اوکراین مسکو پور بهشتی پور نظر بهشتی


نظر شما :